Translate

Voluntourism

Wat kun je doen als vrijwilliger? Of tijdens familiebezoek in de Molukken?


1. Engels in praktijk brengen, samen met schoolkinderen en hun docenten.

Een afvalprogramma is meestal niet iets waarom wordt gevraagd. Waar altijd wel om wordt gevraagd is het kunnen oefenen in Engels spreken. De combinatie zou goed uit kunnen pakken.

Een aantal docenten in Haria heeft me gevraagd families in Nederland te vragen om daar tijd voor vrij te maken tijdens verblijf in de Molukken. Op hun beurt zijn zij bereid de organisatie op zich te nemen. Ook voor faciliteiten als schoollokaal etc. willen zij zorgen.

Een aantal SMA scholieren hebben aangeboden om mee te helpen met co√∂rdineren en overleggen via Facebook. Ze zijn erg enthousiast over het idee. Ze zijn net zo enthousiast om Engels spreken te combineren met allerlei noodzakelijke acties voor het dorp, zoals regelmatige clean-ups, planten van bomen, aanleggen van compostsystemen, etc..

Zeker weten dat het niet een unieke vraag uit Haria is. Ieder dorp heeft veel kinderen die maar al te graag beter engels willen leren spreken. De grammatica die op school is geleerd, is voldoende om te starten met oefenen in het spreken. Dat oefenen is nou precies waar het nu niet van komt doordat de meeste docenten dat zelf niet goed kunnen. Ook zij willen zich graag verbeteren en staan daar voor open.

2. Netwerk van gastgezinnen (homestays)
Ontwikkelen van community based tourism kan niet zonder een uitgebreid netwerk van gastgezinnen waar toeristen en vrijwilligers kunnnen verblijven. 

In de Banda's is dat al vele jaren een normaal verschijnsel. Ook op Flores en Raja Ampat zijn inmiddels goed georganiseerde netwerken.

In de Molukken zijn veel geschikte locaties voor het maken van een zgn. homestay. Green Moluccas ondersteunt families die een homestay willen beginnen. Daarvoor zijn vrijwilligers uit Molukse families in Nederland nodig.

Vrijwilligers gaan de gesprekken met de families aan en zijn contactpersoon voor overleg tussen de familie en gasten. Op het moment dat de familie het helemaal zelf kan bedruipen kan de contactpersoon zich langzaam terugtrekken. Duidelijke richtlijnen waar een homestay aan moet voldoen zijn beschikbaar. Er kan worden geholpen met maken van promotie en allerlei andere randvoorwaarden.

Voor milieuprojecten zie verder Green Moluccas